Back to top

Szakmai gyakorlat munkanapló Bécsből - Zsigmond Erzsébet

2016. március 14.

Boldogan vártam az első napomat, a külföldi gyakorlaton. A vezetőnk, Sabrina néni villamossal és metróval kísért minket a gyakorlatunk helyére. Már a villamosmegállóból láttuk ÖJAB ház, Siebertgasse 21 számú épületét. Nagyon szép és barátságos már kívülről is. Belépve az aulába, a recepciós segítségével gyorsan találkoztunk az intézmény vezetőjével, Drágica P. Stadlbauer-rel. Nagyon kedves, aranyos, szimpatikus hölgy, már nagyon várom, hogy vele dolgozhassak. Megbeszéltük a napi beosztást, és a két öltözet védőruhát, amelyet minden nap magunkkal kell vinni, hogy ápolt és rendezettek legyünk. Izgalmasan várom a holnapi első munkanapomat.

2016. március 15. 7.30-14.30

A mai napon nagy örömmel és várakozással érkeztem a gyakorlati helyre. Az intézményvezető asszony fogadott minket és ismertette a beosztásomat, valamint beírt a munkarendbe és bemutatott a mentoromnak: Sylviának. Gyors átöltözés után azonnal bekapcsolódtam a munkába és megismerkedtem a részlegemmel: A munkámat a negyedik szinten végeztem, ezen a részlegen 13 lakószoba található. Itt az idős emberek részben, vagy teljesen el tudják látni. Minden szobában egy-két gondozott nyert elhelyezést. A szobák összkomfortosak, tágasak, otthonosak. A nap folyamán megfigyeltem a betegemelést, speciális eszközzel és gyógyszerosztást helyi szokásokkal: például hol tárolják a gyógyszereket, miben tárolják és osztják azokat. Többféle gondozási műveletet végezhettem önállóan, például ágyneműt cseréltem, etettem, beteget mozgattam és tettem tisztába. A nap végére kellemesen elfáradtam, de nagyon jó érzéssel hagytam el az intézményt, már nagyon várom, hogy milyen feladatokat hoz a holnap.

2016. március 16. 7.30-14.30

A mai napon nagy örömmel vártam, hogy mit fogok csinálni. Gyors átöltözés után csatlakoztam és segítettem egy nővérnek: Nerminának. Ő elmondta, hogy milyen feladatokat kell elvégeznem, és milyen betegek vannak a részlegen. A kiosztott feladatok szerint: fürdettem és ágyaztam. Nagyon örültem, hogy egyedül ágyazhattam. Amikor készen lettem, Nermina nagyon megdicsért, hogy milyen gyorsan és pontosan dolgozom. Felmentünk az 5. emeletre, ahol szintén fürdettem és ágyaztam. Feltöltöttem a kocsikat ágyneműhuzattal és törölközőkkel. Segítettem az ápolónak ebédet osztani, és etettem egy idős hölgyet. Az idős hölgyről kiderült, hogy magyar származású. Nehéz volt vele beszélni, mert a mondat felét elfelejtette. Etetés közben nagyon sok német szót megtanultam: Mund auf, bis Morgen stb. A néni, akit etettem nagyon kedves volt, és megköszönte, hogy megetettem, és türelmes voltam. Elvittem egy ápolóval az időseket pihenni a szobájába, vagy a közös társalgóba. Miközben ők pihentek, én kávét főztem nekik. Pihenő után uzsonnát adtam egy idős hölgynek, és segítettem neki kiválogatni a leveleit, mert ő összekeverte azokat, és kérte a segítségemet. Nagyon várom a következő napot, várom, hogy milyen újabb dolgokat ismerhetek még meg.

2016. március 17. 7.30-14.30

A mai napot is nagyon vártam, és nem gondoltam volna, hogy ilyen jó lesz. Ma egy magyarul tudó nővérhez osztottak be. Andrea bemutatkozott, elmondta, hogy három éve dolgozik az ÖJAB-nál, és ajánlotta, hogy én dolgozhatnék kórházban is. Nagyon örültem, mert vele nagyon jó volt németül tanulni. Először magyarul, majd németül mondott el nekem mindent. Elmagyarázta a ház működését, hogy hány lakója van, hogyan kell kezelni az elektromos ágyat, amelyen egy olyan különleges matrac van, ami megvédi a beteget a decubitustól. Mesélt a nővérek beosztásáról, pl. hány műszak van, és hogy hogyan töltsük fel a kocsikat és milyen papírokat töltsünk ki hozzá. Megengedte, hogy egyedül fürdessek és öltöztessek egy idős hölgyet. Nagyon élveztem. Elmondott és megmutatott egy-két munkát könnyítő praktikát. Pl.: lefekvéskor lepedővel húzzuk fel a beteget. Ebédet osztottam és etettem. Andrea nővér megkért, hogy vigyek el sétálni egy idős hölgyet. A hölgyet lifttel vittem le a földszintre és ott a korlát mellett sétáltunk. Visszafelé az idős néni már nagyon elfáradt és a járókerettel kellett hazatolnom. Remélem, hogy a holnap is ilyen jó lesz.

2016. március 18. 7.30-14.30

A mai napon már egy kicsit éreztem a hét fáradalmait, de nagyon jó volt és élveztem. Reggel megérkeztem és Andrea ápolónő elmondta nekem, hogy milyen feladatokat kell elvégeznem. Először előkészültem és reggelit osztottam, majd etettem egy idős hölgyet. Reggeli után megfürdettem egy másik idős hölgyet, akit kiválasztottak nekem, hogy őt gondozzam. Nagyon örültem neki, mikor megtudtam, hogy ilyen nagy felelősséget kaptam. Az idős nénit Frau Dailingernek hívják, demenciája van, ami azt jelenti, hogy elfelejt dolgokat. A mai naptól őt kell minden nap fürdetnem, etetnem és ápolnom. Fürdetés után megkértek, hogy menjek végig a szobákon, és ágyazzak meg. Figyelnem kell arra is, hogy mindig rend legyen a szobákban. Ebéd előtt kiültettem az időseket az étkezőbe és a társalgóba, majd kiosztottam az ebédet és etettem. Ebéd után elvittem Frau Dailinget a földszintre sétálni. A korlát mentén rám támaszkodva sétát a gondozottam. A mai napon is korán elfáradt a hölgy, ezért visszafelé már tolnom kellett. Miután visszaértünk megfigyeltem, hogyan adnak be neki infúziót. Megkértek, hogy maradjak ott, hogy a néni ne szedje ki magából a tűt.

Remélem, hogy a jövő hét is ilyen izgalmas lesz és élménnyel teli.

2016. március 21. 7.30-14.30

A második hét első napjánál járunk, nagyon vártam már. Gyors átöltözés után bementem a nővérszobába és megbeszéltük, hogy mikor menjek megfürdetni a gondozottamat. A megbeszélés után egyből mentem és megfürdettem Frau Dailingert, és felöltöztettem. Megvártam, amíg megreggelizik, és utána kikísértem a társalkodóba. Miután kikísértem, végigjártam a szobákat és ágyaztam. Ágyazásom közben segítettem a nővéreknek fürdetni és beteget kiültetni. Ágyaztam közben teával kínáltam a gondozottakat, a kiszáradás megelőzése érdekében. Megreggeliztettem egy olyan nénit, aki úgy csukott szemmel evett. Nagyon nehéz volt, de megoldottam. Amíg vártam, hogy a néni lenyelje a falatot, segítettem egy nővérnek kiültetni az emelővel egy idős hölgyet. Nagyon örült neki, hogy ott voltam és segítettem neki. Ebéd előtt kísérgettem az idős hölgyeket a mosdóba. Amíg vártuk az ebédet, addig ismét teával kínáltam a gondozottakat. Segítettem az ebédkiosztásban és közben rám bíztak egy nagyon makacs nénit, hogy etessem meg. Nem akart enni, ezért az egyik nővér átvette a feladatot tőlem, és ő etette tovább. Én eközben egy másik nénit ebédeltettem. Elpakoltam a mosatlant és kikapartam a maradék ételt. Újra tettem egy kört, és teát töltöttem az idősek poharába.

Kellemesen elfáradtam, nagyon várom a holnapi napot.

2016. március 22. 7.30-14.30

Először gyors átöltöztem, majd bementem a nővérszobába és elmondták, hogy Andrea nővérrel leszek egy műszakban. Azt mondta, hogy menjek és fürdessem meg a gondozottamat. Elmentem a 407-es szobába, ahol a gondozottam lakik. Előkészítettem a meleg vizet és a mosdó kesztyűt. Segítettem neki a felállásban és kikísértem a fürdőszobába. Segítettem neki levetkőzni és nekiláttam a fürdetésnek. Nagyon örült neki, hogy gyengéden bánok vele. Megfürdettem, felöltöztettem, megvártam, amíg megeszi a reggelijét, addig én beágyaztam Vártam már a mai napot nagyon, mert kíváncsi voltam, hogy kihez leszek beosztva., és rendet tettem az ágya körül. Amikor végzett a reggelivel, kikísértem a társalgóba és teát adtam neki. Andrea utasítása szerint elmentem végigjárni a szobákat és ágyaztam. Miután végeztem az ágyazással, megkért egy nővér, hogy segítsek neki, felöltöztetni egy bácsit. Elmentem és segítettem neki, és amikor végeztem, újra Andreának segítettem fürdetni. Megfürdettük az idős nénit, közben hívták Andreát, hogy menjen a megbeszélésre. Addig megkért engem, hogy öltöztessem fel a nénit. Megcsináltam a műveletet, utána behoztam az emelőt. Miután visszajött Andrea, nagyon megdicsért. Közösen átettük a nénit a székbe, és kitoltam a társalgóba. Visszamentem a szobájába, és megágyaztam, majd rendet tettem. Bementünk a nővérszobába és megnéztük, hogy még kit kell fürdetni. Már csak egy néni volt hátra, elküldtek engem, hogy fürdessem meg. Megfürdettem, és kikísértem a társalgóba, és nála is megágyaztam. Ezután jött az ebéd, segítettem kiosztani és egy olyan nénit kellett megetettem, aki kiköpte a gyógyszert. Szóltam a nővérnek, aki azt mondta, hogy hagyjam, ne törődjek vele. Segítettem elpakolni a mosatlant, és elküldtek ebédelni. Miután visszaértem, megkértek, hogy figyeljek a betegekre, és hogy kirakóst játsszak egy nénivel.

Ma kellemesen elfáradtam, várom, hogy mit hoz a holnap.

2016. március 23. 07:30-14:30

Nagyon vártam a mai napot mert kíváncsi voltam hogy mit szólnak a kis ajándékomhoz. Gyors átöltözés után ki is derítettem. Nagyon örültek neki. Bementem a nővérszobába és megbeszéltük, hogy mit fogunk ma csinálni. Megbeszélés után elmentem megfürdetni a gondozottam. Előkészítettem a meleg vizet ,a törölközőt, a ruháit és a bugyipelenkát. Elvittem a fürdőbe és leültettem a wc-re és levetkőztettem és nekiláttam a munkámnak. Végeztem a fürdetéssel felöltöztettem és reggelihez ültettem és amíg ő reggelizett addig én ágyaztam és elpakoltam az ágya körül. Megvártam amíg meg eszi a reggeliét és ki kísértem a társalgóba és adtam neki teát. Elmentem segíteni a nővérnek fürdetni, ágyazni és beteget kiültetni. Miután segítettem neki Andrea nővér is megkért ,hogy neki is segítsek a nénit kiültetni. Miután ki ültettük végigmentem a szinten a szobákon és ágyaztam. Végeztem az ágyazással és a beteg kiültetéssel bementünk a nővérszobába és megnéztük hogy mit kel még csinálnunk. A nővérek megkértek hogy menjek fel az 5emeltre és nézzek be az 508as szobába hogy mit csinál a néni. Megjött az ebéd segítettem kiosztani és pont egy olyan nénit kellett etetnem akinek pont jött a hozzátartozója. Addig meg etettem egy vak bácsit nehéz volt mert állandóan ki köpte az ételt. Végeztem mindennel és elküldtek ebédelni. Mikor vissza értem megkértek hogy figyeljek egy nénire hogy ki ne vegye magából az infúziót. Állandóan oda nyúlkált és hogy ne vegye ki magából inkább fogtam a kezét és simogattam. A mai napon is kellemesen elfáradtam. Nagyon várom hogy mit hoz a holnap.

2016. március 24. 07:30-14:30

A második hét vege felé járunk. Gyors átöltözés bementem a nővérszobába és megbeszéltük hogy mit fogunk ma csinálni. Megbeszélés után elmentem megfürdetni a gondozottam. Előkészítettem a meleg vizet,a törölközőt, a ruháit és a bugyipelenkát. Elvittem a fürdőbe és leültettem a wc-re és levetkőztettem és nekiláttam a munkámnak. Végeztem a fürdetéssel felöltöztettem és reggelihez ültettem és amíg ő reggelizett addig én ágyaztam és elpakoltam a dolgait. Megvártam amíg befejezi reggelit és ki kísértem a társalgóba és adtam neki inni. Elmentem segíteni a nővérnek ágyazni és beteget kiültetni. Miután segítettem a nővérnek végig jártam és itattam a betegeket teával. Miután ki ültettük az összes beteget végigmentem a szinten a szobákon és ágyaztam. Végeztem az ágyazással és a beteg kiültetéssel bementünk a nővérszobába és megnéztük hogy mit kel még csinálnunk. A nővérek megkértek hogy töltsem fel a kocsikat. Megjött az ebéd segítettem kiosztani és etettem egy nénit. Végeztem mindennel és elküldtek ebédelni. Mikor vissza értem betegmegfigyelést kellett csinálnom. Azért hogy ne unatkozzak a gondozottamat be kentem testápolóval. A mai napon is kellemesen elfáradtam már érzem a 2hét terhét. Nagyon várom a holnapi napot.

2016. március 25. 07:00-14:30

A második hétnek is vége. Gyors átöltözés után be mentem a nővérszobába és meg beszéltük a mai dolgainkat. Neki láttam a fürdetésnek. Előkészítettem a meleg vizet, a mosdó kesztyűt és a gondozottamnak a ruháit. Neki láttam a fürdetésnek, ki kísértem a gondozottamat a fürdőszobába. Neki láttam a munkámnak le vetkőztettem és le ültettem a wc-re. El kezdtem fürdetni nagyon örült neki. Miután végeztem a fürdetéssel felöltöztettem és meg reggeliztettem. Amíg ő reggelizett addig én átcseréltem az ágyneműjét és elpakoltam a dolgait. Miután meg ette a reggeliét ki kísértem a társalgóba és el vitték a fodrászhoz. Zarif ápoló megkért, hogy segítsek neki fürdetni és ki ültetni az idős hölgyeket. Meg fürdettünk 4 hölgyet és ki ültettük őket a társalgóba. Meg engedte hogy mérjem meg az egyik néni vérnyomását nagyon jó volt. Be fonhattam az egyik néni haját nagyon meg dicsért hogy milyen szépen fonok. Ebedet osztottunk és etettem egy nénit aki nagyon aranyos és vidám volt. Ebédnél jött egy új bácsi aki önállóan tud mindent csinálni. Segítettem elpakolni a mosatlant és utána elküldtek ebédelni. Miután visszaértem itattam a néniket és bácsikat. Nagyon várom a 3hetet.

2016. március 29. 07:30-14:30

A harmadik hétnél járok nagy örömmel kezdtem. Gyors átöltözés után bementem a nővérszobába és megbeszéltük a napi teendőket. Elmentem és megfürdettem a gondozottamat. Előkészítettem a melegvizet, törölközőt és a ruháit. Felkeltettem a nénit és ki kísértem a fürdőszobába, nekiláttam a munkámnak. Végeztem a fürdetéssel felöltöztettem és megvártam amíg meg eszi a reggeliét. Addig megcsináltam az ágyát és elpakoltam a dolgait. Végzett a reggelivel kikísértem a társalgóba és öntöttem neki teát. Elmentem és körbejártam a szobákat és ágyaztam segítgettem az ápolóknak fürdetni, beteget kiültetni. Miután végeztem az ágyazással elmentem és teával kínálgattam az idős hölgyeket és bácsikat. Megkért az egyik nővér hogy töltsem fel az ágyazókocsikat. Megcsináltam, le vettem róla a pelenkás zsákot és az ágyneműs zsákot és tiszta zsákokat raktam fel. Összehajtogattam a lepedőket a paplanhuzatot és a törölközőket és úgy tettem a kocsira. Majd meg jött az ebéd segítettem kiosztani az ebédet és nagyon örülők mert mindig ugyan azt a nénit kell megetetnem. Végeztem az etetéssel segítettem összeszedni a mosatlant és engem is elküldtek ebédelni. Mikor visszaértem elvittem egy nénit a mosdóba és miután végzett visszavittem a társalgóba. Meguzsonáztattam egy nénit és adtam neki inni ami kávé kávé volt. Miután befejeztem a teendőimet elmentem átöltőzni. A mai napon is kellemesen elfáradtam. Várom már a holnapi napot is.

2016. március 30. 07:30-14:30

Már nagyon vártam a mai napot. Gyors átöltözés után bementem a nővérszobába és megbeszéltük a napi teendőket. Elmentem és megfürdettem a gondozottamat. Előkészítettem a melegvizet, törölközőt és a ruháit. Felkeltettem a nénit és ki kísértem a fürdőszobába, nekiláttam a munkámnak. Végeztem a fürdetéssel felöltöztettem és megvártam amíg meg eszi a reggeliét. Addig megcsináltam az ágyát és elpakoltam a dolgait. Végzett a reggelivel kikísértem a társalgóba és öntöttem neki teát. Elmentem és Andrea nővér meg kért hogy mennyek fel az 5. emeletre és segítsek az ott lévő ápolónak. Felmentem és meg kért, hogy vigyázzak a nénire aki a wc-n ült és mondta hogy, ha végez akkor szóljak neki. Végzett a néni elmentem és szóltam segítettem neki felöltöztetni és le vinni a 4.-re a társalgóba. Visszamentünk és elmentünk le fürdettünk 2nénit akiknél az ágyat is rendbe raktam. Végigmentünk a szinten és néztük hogy kinek kell segíteni a fürdetésben és hogy, meg reggeliztek-e. Amikor végeztünk feltöltöttem a fenti ágyazókocsikat majd a lentieket is. Összehajtogattam a lepedőket a paplanhuzatot és a törölközőket és úgy tettem a kocsira. Végeztem már mindennel mikor az egyik néni elkezdett ordibálni elmentem gyorsan kértem segítséget és az volt a baja hogy kényelmetlenül ült és sehogy sem volt kényelmes neki. Majd meg jött az ebéd segítettem kiosztani az ebédet és evőeszközt és az előkét. Végeztem az etetéssel segítettem összeszedni a mosatlant és engem is elküldtek ebédelni. Visszaértem meg itattam az idős néniket és bácsikat majd elvittem egy nénit sétálni. Szólt Andrea nővér hogy ki töltötte a papírjaimat és hogy, mennyek le mert Dragica beszélni szeretne velem először azt hittem hogy csak engem de út közben találkoztam a többiekkel. Nagyon jó volt úgy beszélni vele hogy az egyik magyarul tudó ápoló fordította és nem csak ültünk hanem így tudtunk kommunikálni. A mai nap kissé elfáradtam de nagyon várom a holnapi napot.

2016. március 31. 07:30-14:30

Harmadik hét utolsó napjánál járunk, nagyon vártam a mai napot. Gyors átöltözés után bementem a nővérszobába és megbeszéltük a napi teendőnket. Miután megbeszéltük elmenetem és megmosdattam a gondozottamat. Előkészítettem a melegvizet, törölközőt és a ruháit. Felkeltettem és ki kísértem a fürdőszobába, segítettem neki levetkőzni és nekiláttam a munkámnak. Mikor végeztem a fürdetéssel felöltöztettem és bekentem testápolóval, oda ültettem reggelizni. Miközben ő reggelizett én addig megcsinált az ágyát, teljes ágyneműt cseréltem, és elpakoltam a dolgait. Mikor végzett a reggelivel kikísértem a társalgóba és adtam neki teát. Felmentem az 5. emeletre megkértek, hogy segítsek egy néninek mosdani. Végeztem a mosdatással segítettem egy idős néninek reggelizni nagyon kedves volt a néni. Visszamentem a 4. emeletre és megkértek, hogy fürdessek meg egy nénit és kísérjem ki a társalgóba és közben két nénit láttam el és kísértem ki a társalgóba. Mikor kikísértem őket megkértek, hogy menjek el és ágyazzak meg 3 szobába. Elmentem és megágyaztam, megkért egy nővér hogy segítsek neki megfürdetni egy nénit. Végeztünk a fürdetéssel bementünk a nővérszobába és vártuk, hogy jöjjön az ebéd. Megjött az ebéd segítettem kiosztani és megetettem egy nénit. Velem szembe, ahogy ültem volt egy néni aki a levest bele tette a lasagneba nagyon vicces volt. Odamentem kivettem a levest es eltettem a lasagnet mert még az előkéjét is bele tette. Elmentem én is ebédelni. Mikor visszaértem meg itattam a néniket és bácsikat. Nagyon örültem, hogy volt egy ilyen nagyszerű lehetőség nem bántam meg hogy eljöttem. Nagyon kedvesek voltak az osztály dolgozó mert elbúcsúztattak amin meg is hatódtam.